Yliopiston Farmasiakunnan 136. vuosijuhla:
17.02.2024 Pörssitalo (Fabianinkatu 14, 00100 Helsinki)
18.02.2024 Vuosijuhlasillis (Käärmeenpesä, Sörnäisten rantatie 33 C, 4. kerros)
18.02.2024 Vuosijuhlasillis (Käärmeenpesä, Sörnäisten rantatie 33 C, 4. kerros)
Mitkä ovat vuosijuhlat?
Vuosijuhla on hieno akateeminen tilaisuus, jossa juhlistetaan YFK:n arvokasta ikääntymistä sekä nautitaan illallisesta, lauluista, hyvistä juomista, esityksistä ja puheista sekä tietysti siitä tärkeimmästä eli toistemme mahtavasta seurasta! Loppuillasta saatetaan myös jakaa jokunen kunnianosoituskin. Ennen jatkoille siirtymistä juhlakansa pääsee tanssimaan livebändin tahdittamana.
Vuosijuhla on hieno akateeminen tilaisuus, jossa juhlistetaan YFK:n arvokasta ikääntymistä sekä nautitaan illallisesta, lauluista, hyvistä juomista, esityksistä ja puheista sekä tietysti siitä tärkeimmästä eli toistemme mahtavasta seurasta! Loppuillasta saatetaan myös jakaa jokunen kunnianosoituskin. Ennen jatkoille siirtymistä juhlakansa pääsee tanssimaan livebändin tahdittamana.
Miten vuosijuhlille pukeudutaan?
Vuosijuhlien pukukoodi on juhlapuku / tumma puku akateemisine kunnia- ja ansiomerkkeineen. Käytännössä se tarkoittaa frakkia (tämä voidaan korvata tummalla puvulla, mutta EI smokilla), mekkoa täyspitkällä helmalla tai muuta juhlavaa asua.
Tässä vielä esimerkkinä mitä perinteisesti juhlapukuun voi kuulua:
Frakki
• musta lievetakki
• mustat housut, jossa sivunauha
• valkoiset liivit (akateeminen iltajuhla)
• valkoinen paita ja kaulus
• valkoinen solmuke (white tie)
• kalvosinnapit, näkyvillä
• valkoinen nenäliina siististi silitettynä ja taiteltuna rintataskusta pilkottaen
• taskukello
• mustat sukat
• mustat kiiltonahkakengät
• päällysvaatteet: musta takki tai viitta, valkoinen kaulahuivi, silinteri tai musta turkishattu, valkoiset glacehansikkaat
Tumma puku
• yksirivinen tai kaksirivinen takki, mielellään musta, myös haaleat raidat sallitaan
• housut
• valkoinen nenäliina siististi silitettynä ja taiteltuna rintataskusta pilkottaen
• valkoinen kauluspaita
• kalvosinnapit, näkyvillä
• rannekello
• solmio: väriltään hillitty ja pukuun sopiva tai juhlasolmio, joka on väriltään hopeinen
• sukat, puvun väriset
• juhlakengät, mustat ohutpohjaiset
• päällysvaatteet: harmaa tai harmaapohjainen kaulahuivi, tumma päällystakki, tumma huopahattu tai turkislakki, harmaat tai tummat hansikkaat
• pienet variaatiot tummassa puvussa eivät haittaa. Nyrkkisääntö tyylikkäässä soveltamisessa lienee se, että yhtä väriä voi muuttaa melko riskittömästi. Esimerkiksi tummansinisen puvun kanssa asusteiden tulisi olla perinteisen mukaisia, mutta mustan puvun kanssa asusteiden värillä voi hakea hillitysti persoonallisuutta. Eli tummansinisen puvun kanssa punainen solmio/taskuliina saattaa olla turhan arkinen, mutta mustan puvun kanssa punaiset asusteet voivat toimia pelisilmää käyttäen.
Tyypillinen vujumekko voi usein muistuttaa pitkää iltapukua eli toisin sanoen iltapukukielto koskee vain smokkeja. Vuosijuhla-asun ei kuitenkaan tule olla liian paljastava. Esimerkiksi jos asuna on olkaimeton mekko, kannattaa käyttää hartiahuivia ainakin juhlan alkuun. Tärkeintä on, että kokonaisuus on juhlava ja tilaisuutta kunnioittava sekä se, että asu saa kantajansa tuntemaan olonsa upeaksi!
Avec parin on suotavaa pukeutua yhtenäisesti eli mielellään EI niin, että toinen on frakissa ja toinen tummassa puvussa. Mikäli avec parista toinen pukeutuu frakkiin ja toinen mekkoon, mekon tulisi olla näyttävä, suurihelmainen, juhlamekko. Vastaavasti mikäli avec parista toinen pukeutuu tummaan pukuun ja toinen mekkoon, mekon tulisi olla hillitympi, iltapukua muistuttava, pitkä mekko. Mekkojen osalta pukukoodien määritelmät eivät kuitenkaan ole yhtä selvärajaisia kuin frakin ja tumman puvun kohdalla eli ei kannata ottaa siitä stressiä, kunhan asu on juhlava!
Jatkoille voi halutessaan vaihtaa kevyemmän juhla-asun, mutta se ei ole pakollista. Yökerhossa saa ainakin paljon huomiota osakseen juhlapuku päällä! Silliksen pukukoodi sisältää haalarit ja vaihtuvan teeman mukaiset asusteet. Ei ole kuitenkaan yhtään tavatonta, että osa on edellisen illan juhlapuvussa samoilla silmillä ;)
Miten käytän kuntanauhaa vuosijuhlilla?
Perinteisesti YFK:n kuntanauha on kulkenut naisilla olkanauhana vasemmalta olalta oikealle lanteelle ja miehillä olkanauhana oikealta olalta vasemmalle lanteelle. Kuntanauhaa voi myös käyttää alla olevien ohjeiden mukaisesti taiteltuna ruusukkeena juhlapuvun vasemmassa rinnuksessa. Kuntanauhan ei tule koskea ihoa eli esimerkiksi olkaimettoman mekon kanssa on hyvä harkita ruusukkeen käyttämistä olkanauhan sijasta. Ruusuke voidaan kiinnittää pukuun joko YFK:n kioskin myymällä rintaneulalla tai esimerkiksi muutamalla omalla ompeleella ja hakaneulalla.
Ohjeet ruusukkeen taitteluun ja malliruusuke:
Miten valmistaudun ja toimin vuosijuhlissa?
Vuosijuhla on YFK:n arvokkain vuotuinen tapahtuma eli juhlakansalta siis myös odotetaan arvokasta käyttäytymistä. Muistathan ilmoittautua ajoissa. Ohjeet itsensä, sekä mahdollisen avecin ilmoamiseen löytyvät kutsusta.
Useimmiten vuosijuhlia (sillistä lukuun ottamatta) vietetään ravintolassa eli mahdolliset omat juomat tulee jättää narikkaan. Ravintolassa on baaritiski, josta voi halutessaan ostaa lisää juomia illallisen kylkeen, mutta myöskään liian päihtyneenä ei tule olla. Illalliskortin hintaan sisältyy alkumalja, viinit, snapsi sekä jälkiruokajuoma.
Laulukirja kannattaa muistaa ottaa mukaan, sillä vujuilla tosiaankin myös lauletaan :) Mikäli haluat itse aloittaa lauluja, on kohteliasta informoida tästä laulunjohtajia ennakkoon ettei tule päällekkäisyyksiä.
Cocktailtilaisuuteen voi saapua melko joustavasti (pöytäosuudelle ei kuitenkaan ole kohteliasta saapua myöhässä). Cocktailtilaisuudessa on tarjolla kuohuvaa ja pientä naposteltavaa, mutta kannattaa jättää tilaa myös illalliselle. Yhteistyökumppanit ja ystäväyhdistykset esittävät tervehdyksiä cocktailtilaisuudessa, joten mikäli haluat seurustella ennen pöytäosuuden alkamista, se on kohteliasta tehdä hieman sivummalla, ettei häiritse ohjelmaa.
Juhlan isäntä ja emäntä ovat ovilla toivottamassa juhlakansaa tervetulleeksi ja he myös kertovat, kun on aika siirtyä pöytiin omien istumapaikkojen taakse odottamaan, että laulunjohtajat pyytävät istuutumaan. Juhlatilassa on pöytäkarttoja, joista voi käydä katsomassa oman istumapaikkansa. Paikalle kannattaa saapua ajoissa ennen pöytäjuhlan alkamista, ettei epäkohteliaasti myöhästy illalliselta. Pöytäosuus alkaa lipun saapuessa ja päättyy lipun poistuessa. Molemmissa tapauksissa osallistujilta odotetaan täyttä hiljaisuutta kunnioituksestaan YFK:ta kohtaan.
Vaikka vuosijuhlat saattavatkin hieman muistuttaa sitsejä, kyseessä on kuitenkin paljon arvokkaampi tilaisuus. Jätetään siis välihuudahdukset pois ja kunnioitetaan muutenkin juhlan puhujia, esiintyjiä sekä laulunjohtajia olemalla hiljaa ja ruokailematta ohjelmanumeroiden aikana. Pidetään puhelimet äänettömällä ja esilläkin vain kuvien ottamista varten. Muistetaan muutkin hyvät tavat ja käyttäydytään arvokkaasti!
Pöytäosuuden aikana on kaksi taukoa, jolloin osallistujat voivat vapaasti esimerkiksi seurustella, käydä ulkona tai pistäytyä WC-tiloissa. Mikäli pöydästä on aivan pakko poistua kesken illallisen, tulee se tehdä häiritsemättä juhlan kulkua, eli ei missään nimessä kesken puheen. Myöskään pöytään palaaminen ei ole soveliasta kesken puheen. Illallispöytiin on jaettu ohjelmalehtisiä, joista voi seurata ja ennakoida juhlan kulkua. Huomioithan kohteliaasti myös oman pöytäseurueen, mikäli joudut poistumaan pöydästä kesken kaiken.
Viimeisen pöytäosuuden jälkeen on hetki vapaata seurustelua tai tanssia livebändin kanssa ennen jatkopaikalle siirtymistä.
YFK tarjoaa vujuille ilmoittautuneille yhteiskuljetuksen juhlapaikalta jatkoille, mikäli jatkopaikka on kaukana juhlapaikasta. Jatkoille kannattaa varata omaa rahaa, sillä yökerhot saattavat pyytää eteispalvelumaksun, vaikka itse sisäänpääsymaksu kuuluukin illalliskortin hintaan. Mahdolliset jatkojuomat yökerhon baaritiskiltä ovat omakustanteisia.
Jos seuraavan päivän silliksellä haluaa nauttia omia virvokkeita, ne tulee tuoda omasta takaa. Monesti silliksellä saattaa saunakin lämmetä eli myös saunakamppeet voi ottaa halutessaan mukaan.
Mikäli vuosijuhlista tulee kysyttävää, lähetäthän rohkeasti sähköpostia YFK:n hallitukselle ([email protected])!
Kerhohuone Viikissä, YFK:n postitusosoiteYFK Biokeskus 2 PL 56 (Viikinkaari 5) 00014 Helsingin yliopisto |
Kerhotila SörnäisissäKäärmeenpesä Sörnäisten rantatie 33C, 4. krs 00500 Helsinki Käärmeenpesän voi vuokrata yksityiskäyttöön. Lue lisää! |
© 2024 Yliopiston Farmasiakunta - Universitetets Farmaciekår ry