Asiasta ja sen vierestä: Suomen vanhimmasta farmakognostisesta julkaisusta ja sen tekijöistä7/9/2020
Kirjanpainotoiminta alkoi Suomessa vuonna 1642 eli kaksi vuotta Turun kymnaasin tultua ylennetyksi Turun akatemiaksi. Suomi sai täten ensimmäisen oman kirjapainonsa, joka oli Turun akatemian kirjapaino. Ennen isonvihan kautta Suomessa toimi kolme kirjapainoa. ![]() Suomen vanhimmasta farma-kognostisesta julkaisusta vastasi lääketieteen professori Elias Erik Til-Landz ( syntyjään Tillander). Hän oli syntynyt Rosbergassa, Smoolannissa samana vuonna kuin Turun akatemia eli 1640. Elias Til-Landz opiskeli ensin Turun akatemiassa vuodesta 1659 alkaen, sitten Uppsalan yliopistossa ja lopuksi Leidenin yliopistossa, josta hän väitteli lääketieteen tohtoriksi vuonna 1670. Hän toimi lääke-tieteen professorina Turun akatemiassa 1670–1693 toimien kahdesti myös akatemian rehtorina. Muun ohella Til-Landz perusti Turkuun Suomen ensimmäisen kasvitieteellisen puutarhan. Hänen tieteelliseen tuotantoonsa kuuluivat lääketieteen väitöskirjojen lisäksi ensimmäinen Suomessa laadittu kasviluettelo Turun ympäristön kasveista nimeltään Catalogus plantarum, tam in excultis, quam incultis locis prope Aboam superiore aestati nasci observatarum., In gratiam Philo-Botanicorum concinnatus (1673). Teoksen toinen, 10 vuotta myöhemmin julkaistu painos, oli lyhyesti nimeltään Catalogus plantarum quae prope Aboam tam in excultis qvam incultis locis huc usque inventae sunt in gratiam Philo-Botanicorum auctior editus accessere praeterea usitatiora Svecica atq. Finnonica nomina, cum brevi virtutum recensiore collecat. Siinä esitellään kasveista latinankielisten nimien lisäksi myös ruotsin- ja suomenkielisiä nimiä, osasta myös niiden kasvupaikka ja ominaisuuksia. Kasvien nimet antavat vasta viitteitä tulevasta kasvien nimeämisjärjestelmästä, jonka Carl von Linné seuraavalla vuosisadalla laittoi alulle. Til-Landzin kirjoissa käytetty kasvinimistö oli hyvinkin arkaaista ja periytyy jo antiikin maailmasta. Tuohon aikaan oli vielä yleisesti hyväksytty ajatus, että kasvien nimet ovat peräisin Raamatun Adamilta paratiisista. Siksi nimien uudistaminen olisi sotinut kirkkoa ja uskontoa vastaan. Kasviluettelo käsittää kuitenkin yli 500 kasvilajia, joista 365 annetaan myös suomenkieliset nimet. Tämän teoksen kanssa julkaistiin samanaikaisesti myös kasvikuvasto Icones novae in usum selectae, et catalogo plantarum promiscue appensae (1683). Ensimmäinen farmakopea Ruotsi-Suomessa saatiin aikaiseksi hieman myöhemmin eli vuonna 1686 Tukholmassa (Pharmacopoeja Holmiensis Galeno-Chymica, complectens compositiones apprimé necessarias, ustibus hodiernis destinatas; earmq; consiciendi modos) ja ensimmäinen apteekki Turkuun perustettiin vasta 1689. Tästä syystä, lääkärin ammatin lisäksi, Til-Landz myös valmisti hoitotyössä tarvitsemiaan lääkkeitä ja oli kiinnostunut suuresti myös kasvien soveltuminen rohdoksiksi.
Til-landzin kasvikuvastossa Icones novae in usum selectae, et catalogo plantarum promiscue appensae (1683) on yhteensä 160 kasvin kuvat. Kuten teoksissa käytetty kasvinimistö, myös kuvat ovat suurimmalta osin vanhaa ja lainattua. Suurin osa kuvista on kopioitu joko suoraan tai muunnellen keskieurooppalaisista 1500-luvulla ja 1600-luvun alussa julkaistuista teoksista, mutta ne ovat kuitenkin Medelplanin kaivertamia. Erityisen sympaattiseksi kuvat tekee suoraan painolaattaan kaiverretut kasvien nimet, eli niitä ei ladottu irtokirjakkeilla. Ilmeisesti työ on käynyt pitkästyttäväksi, sillä kirjainten koko kasvaa läpi teoksen ja muotokin vaihtelee suuresti kuvasta kuvaan (kuvat 2 ja 3). Kasvien kuvat ovat vahvasti tyyliteltyjä, joten tunnistusoppaana kyseistä teosta on vaikea käyttää, vaikka sen tehtävänä ilmeisimmin oli toimia lääketieteen opiskelijoiden oppikirjana.
Comments are closed.
|
Kerhohuone Viikissä, YFK:n postitusosoiteYFK Biokeskus 2 PL 56 (Viikinkaari 5) 00014 Helsingin yliopisto |
Kerhotila SörnäisissäKäärmeenpesä Sörnäisten rantatie 33C, 4. krs 00500 Helsinki Käärmeenpesän voi vuokrata yksityiskäyttöön. Lue lisää! |
© 2020 Yliopiston Farmasiakunta - Universitetets Farmaciekår ry